Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Σύναξη πάντων των εν Αγίω Όρει και των εν Πάτμω Αγίων

Σύναξις των εν Πάτμω Αγίων



Το Iερό νησί της Πάτμου ως τόπος θεοβάδιστος και αποστολοβάδιστος, καθαγιασμένος από την παρουσία του Θεού και των ανά τους αιώνες Αγίων μορφών, ενδόξων και αφανών, από την παρουσία του Αποστόλου Ιωάννη που υπέργηρος εξορίστηκε εδώ, για να αξιωθεί του Θείου Οράματος, με το οποίο έγινε καταφανής η παρουσία του Θεού στο μικρό και άγονο αυτό νησί του Αιγαίου.



Με την ίδρυση της Μονής από τον Όσιο Χριστόδουλο (βλέπε 16 Μαρτίου) τον 11ο αιώνα μ.Χ., ο τόπος αυτός θα καταστεί πρόσφορος για προσευχή και άσκηση.

Πολλές οσιακές μορφές συνέδεσαν το όνομα τους με το νησί της Πάτμου. Τον 18ο αιώνα μ.Χ. με την παρουσία του Αγίου Μακαρίου Νοταρά (βλέπε 17 Απριλίου) θα ξεκινήσει η αντιγραφή χειρογράφων της Βιβλιοθήκης που θα οδηγήσει στην σύνθεση της Φιλοκαλλίας, του έργου που ανατροφοδότησε και έδωσε νέα δυναμική στην Ορθόδοξη Πνευματικότητα.


Η Πάτμος εκείνη την εποχή θα γίνει ένας από τους φυσικούς χώρους του κινήματος των Κολλυβάδων, της ανανεωτικής κίνησης που ξεκίνησε στο Άγιο Όρος προσπαθώντας μια ανανέωση στην Εκκλησία βασισμένη στο γνήσιο Ορθόδοξο Βίωμα.

Όπως είναι φυσικό η τιμή προς τους Αγίους είναι μεγάλη. Η εορτή της Σύναξης των εν Πάτμω Αγίων θεσπίστηκε από το Οικοιυμενικό Πατριαρχείο να εορτάζεται την Κυριακή μετά την εορτή των Αγίων Πάντων.


Απολυτίκιον

Ήχος γ. Θείας Πίστεως

Άνθη τίμια της ευσεβείας, κρίνα εύοσμα της Εκκλησίας, οι εν Πάτμω εδείχθητε Άγιοι.

Αγωνισθέντες εν γη υπέρ άνθρωπον, και του Βελίαρ τας πάγας συντρίψαντες. Όθεν, ένδοξοι, Χριστώ τω Θεώ πρεσβεύσατε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.



Πηγή

Πάντων των εν Αγίω Όρει διαλαμψάντων Πατέρων


 

Αγιορείτες Πατέρες, τέμπλο Ησυχ. Δανιηλαίων, Κατουνάκια







ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ  - ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ 63 ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ :  ΕΔΩ
* * *


ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΟΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΕΔΩ
* * * 

Αποστολικό και Ευαγγελικό Ανάγνωσμα με μετάφραση εδώ 

 

* * *

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟ Π. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΦΙΡΦΙΡΗ

 

 

Για πολλά ενδιαφέροντα κείμενα αλλά και βίντεο σχετικά με τη σημαντικότατη αυτή εορτή πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου