Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Δυστυχώς οι πνευματικοί μας ταγοί ερίζουν (και μάλιστα δικαστικά!!!) για υλικά και φθαρτά ενώ όταν πρόκειται για Πνευματικές παρανομίες όπως η ψευδοσύνοδος της Κρήτης συμφωνούν μια χαρά..!

«Μήλον της Έριδος» ο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά για Αθήνα και Φανάρι
 

«Μήλον της Έριδος» ο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά για Αθήνα και Φανάρι

«Μήλον της Έριδος» αποτελεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά ανάμεσα σε Αθήνα και Φανάρι. Μια κόντρα που οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Οικουμενικού πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Αιτία για τη νέα ρήξη στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε ύστερα από επιθυμία του Δημήτρη Προμπονά του Ναξιώτη ιατρού, η οποία αναφερόταν στη διαθήκη του.  
Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά. 
Η αγωγή κατατέθηκε γιατί το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συμβολαιογραφική πράξη δωρεάς πήρε στην ιδιοκτησία του τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου εντός του Κτήματος που βρίσκεται εντός των ορίων Δήμου Αθηναίων και Ν. Φιλαδέλφειας. 
Σύμφωνα με την αγωγή ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ισχυρίζεται ότι με τη δωρεά που έγινε από την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο «επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά». 
Από την πλευρά τους τα άτομα που απαρτίζουν την επιτροπή του κληροδοτήματος Προμπονά – η αγωγή στρέφεται και εναντίον τους- υποστηρίζουν ότι όταν ολοκληρώθηκε ο ιερός ναός προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τους επέδειξε μια στάση εχθρική και έπειτα παντελώς αδιάφορη. Στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με τη Μητρόπολη Παροναξίας τόπο καταγωγής του Δ. Προμπονά προσπάθεια που δεν τελεσφόρησε. Τέλος, όπως πάντα υποστηρίζουν τα μέλη της επιτροπής κληροδοτήματος Προμπονά,  κάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο προκειμένου να αποδεχθεί τη δωρεά αλλά σύμφωνα με την επιτροπή  ο κ. Ιερώνυμος δεν εμφανίστηκε. Μετά την άκαρπη προσπάθειά τους απευθύνθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που αποδέχτηκε την δωρεά με συμβολαιογραφική πράξη. 
Πάντως τον περασμένο Απρίλιο με εντολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, κοινοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο,  κάθε λεπτομέρεια και αναλυτικά όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει σχετικά με το Ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Κτήμα Δ. Προμπονά.
Η αγωγή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι η αρχή μιας νέας κρίσης στις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Φαναρίου με απρόβλεπτες εξελίξεις. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον κ. Βαρθολομαίο κατά τη διάρκεια της 2ης Διεθνής Διάσκεψης ««Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να πουν πολλά μεταξύ τους. Εκκλησιαστικοί αναλυτές εκτιμούν την κίνηση του Αρχιεπισκόπου καθαρά πολεμική. Και δεν είναι η πρώτη φορά που μια κρίση ταλαιπωρεί τις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος με Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού και επί Μακαριστού Χριστοδούλου υπήρξε χάσμα μεταξύ εκείνου και του Οικουμενικού Πατριάρχη χωρίς ωστόσο να οδηγηθούν στα δικαστήρια οι δυο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου