Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Οι Παπικοί, η Μασωνία και ο Οικουμενισμός στην "Ευαγγελική Σάλπιγγα" του 1737!Κατά την πρόσφατη εορτή του Γενεσίου της Κυρίας Θεοτόκου, διαβάζοντας  το Συναξαριστή του Μ. Λαγγή (Τόμος Θ’, έκδ. Πέμπτη, Αθήναι  1997, σελ.194), ανακαλύψαμε ένα υπέροχο Πανηγυρικό κείμενο τιτλοφορούμενο «Λόγος εις το Γενέσιον της ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ», ο οποίος όπως μας πληροφορεί ο Συναξαριστής, δημοσιεύτηκε στην «Ευαγγελική Σάλπιγγα», το αριστουργηματικό θεολογικό περιοδικό που ίδρυσε ο Άγιος Μακάριος Καλογεράς ο Πάτμιος! Ψάχνοντας περαιτέρω, ανακαλύψαμε ότι υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή εδώ (από αναδημοσίευση σε θεολογικό περιοδικό του 1929) ενώ αρχικώς εκδόθηκε στην Ευαγγελική Σάλπιγγα τη χρονιά που εκοιμήθη ο Άγιος Μακάριος (1737), συνεπώς δεν αποκλείεται να είναι έργο της γραφίδας του ιδίου του μεγάλου Αγίου Εθνοδιδασκάλου καθώς είναι γνωστό ότι εργαζόταν ακατάπαυστα μέχρι τέλος! Άλλωστε, το γεγονός ότι υπήρξαν και επανεκδόσεις μετά την εκδημία του Αγίου (όπως στην ως άνω εικόνα), αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι μάλλον ο Άγιος Μακάριος είναι ο συγγραφέας του υπέροχου αυτού λόγου!

Εκείνο το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το ότι ο συγγραφέας του άρθρου μιλάει σε αυτό το μνημειώδες κείμενο και για τα «σκοτεινά εφευρέματα» των Λατίνων οι οποίοι «δεν είναι της Ορθοδόξου γνώμης» και «παρερμηνεύουσι με τους σχολαστικούς τα της γραφής... άπαξ εκτραπέντες της αληθείας και ως εν σκότει περιπατούντες» ενώ «και εις αυτήν την Θεότητα βλασφημούσι»!

 Επίσης, αναφέρεται στους Μασώνους (τους οποίους αποκαλεί «φαρμασώνους» όπως συνηθιζόταν τότε) για τους οποίους λέει ότι «ολίγοι γαρ οίδασι τα βάθη της μιαρίας αυτών», αλλά και σε πρώιμες μορφές Οικουμενισμού τον οποίο συνδέει με τους Λατίνους Παπικούς αλλά και τη Μασωνία!


Παρακάτω παραθέτουμε αποσπάσματα από το εν λόγω κείμενο.


5 σχόλια:

 1. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση! Ο Λόγος αυτός δημοσιεύθηκε στο τέλος της Ευαγγελικής Σάλπιγγος του Αγίου Μακαρίου Καλογερά και συγγραφέας του είναι ο εκδότης του βιβλίου Εφραίμ, μαθητής του Αγίου Μακαρίου και μετέπειτα Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Ολόκληρο το βιβλίο είναι ένας θησαυρός και εργάζομαι πάνω στην επανέκδοσή του. Μακάρι να βρεθεί χορηγός για να προχωρήσει άμεσα η έκδοση αυτή.
  Με εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
  Νικόλαος Μάννης, εκπαιδευτικός
  nikolaosmannis@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε πολύ για την παρέμβασή Σας κ. Μάννη! Μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα να γίνουμε εμείς χορηγοί αλλά δυστυχώς ακόμη είμαστε σε εμβρυικό στάδιο από οικονομικής πλευράς.
   Καλή δύναμη και σ'Εσάς.

   Διαγραφή
  2. Ας κάνουμε προσευχή και αν είναι θέλημα Θεού ο Άγιος θα δώσει την λύση! Υπάρχει μέγας πλούτος πατερικών κειμένων, αλλά δυστυχώς εγκαταλείψαμε τους θησαυρούς των Πατέρων και τρώμε τα χαρούπια του κόσμου...

   Διαγραφή
 2. Υπάρχει σε WORD στην "Oρθόδοξη Φωνή"

  https://orthodox-voice.blogspot.ca/2017/10/blog-post_35.html

  Εν Χριστώ,
  Κωνσταντίνος Αργυρακόπουλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή