Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

O νεαρός καταθλιπτικός που αγίασε...



Ο εικονιζόμενος ιερέας με το διαπεραστικό βλέμμα και την ευειδή μορφή, είναι ο σήμερα εορταζόμενος (20 Δεκεμβρίου με το νέο ημερολόγιο,2 Ιανουαρίου με το παλιό, που ακολουθεί η ρωσική Εκκλησία) άγιος Ιωάννης πρωθιερεύς της Κροστάνδης,τού τόπου εξορίας πολλών μικροπαραβατών τής ρωσικής κοινωνίας.

Όταν ήταν νεαρός σπουδαστής της θεολογικής ακαδημίας εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης,τα οποία όμως καταλάγιασαν με τη Χάρη του Θεού και αναδείχθηκε πύρινος στύλος της Εκκλησίας τού Χριστού,ευχέτης και διδάσκαλος όλων όσων ποθούν την οικείωση με τον Ζώντα Θεό.

«Φερωνύμως δοχείον της θείας χάριτος,

από νεότητας ώφθης τη καθαρά σου ζωή,

Ιωάννη θαυμαστέ, Κρονστάνδης καύχημα.

Συ γαρ αγάπης θησαυρός και θαυμάτων αυτουργός,

εδείχθης Πνεύματι Θείω.Ευαγγελίου τον Λόγον,

ως φως εκλάμπων πάσιν Άγιε».

«Προσπαθήστε να προοδεύετε στην εσωτερική καρδιακή επιστήμη, στην επιστήμη δηλαδή της αγάπης, της πίστης, της προσευχής, της πραότητας, της ταπεινοφροσύνης, της ευγένειας, της υπακοής, της σωφροσύνης, της συγκαταβατικότητας, της συμπάθειας, της αυτοθυσίας, της κάθαρσης από πονηρούς και κακούς λογισμούς ...;

«Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν» (Ματθ. στ' 33).»

Περισσότερο απ' όλα να μαθαίνετε την γλώσσα της αγάπης, την πιο ζωντανή και εκφραστική γλώσσα. Χωρίς αυτή, η γνώση των ξένων γλωσσών δεν φέρνει καμιά ουσιαστική ωφέλεια.»
 
 Ἀπολυτίκιον
Ήχος πλ. α’.
Φερωνύμως δοχείον της θείας χάριτος, από νεότητας ώφθης τη καθαρά σου ζωή, Ιωάννη θαυμαστέ, Κρονστάνδης καύχημα. Συ γαρ αγάπης θησαυρός και θαυμάτων αυτουργός, εδείχθης Πνεύματι Θείω. Ευαγγελίου τον Λόγον, ως φως εκλάμπων πάσιν Άγιε.
 
 
Περισσότερα στοιχεία για το βίο του δείτε πατώντας εδώ 
Ενώ για τους άλλους Αγίους που εορτάζουν την ίδια ημέρα όπως ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος Επίσκοπος Αντιοχείας, δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου